Thursday, 18 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ενημέρωση Το Χορευτικό Τμήμα στην 1η θέση στο «International Folk Festival "Leron"» στην Κροατία
Το Χορευτικό Τμήμα στην 1η θέση στο «International Folk Festival "Leron"» στην Κροατία Εκτύπωση
Τρίτη, 27 Αύγουστος 2013 23:32

Την 1η θέση κατέκτησε το Χορευτικό Τμήμα Δ.Π. σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές διοργανώσεις (στο 13ο Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ «Leron») που διεξήχθη στην πόλη Vodnjan της Κροατίας την 23η  & 24η  Αυγούστου 2013.

Το Χορευτικό Τμήμα παρουσιάζοντας χορούς από την Πελοπόννησο και Λαϊκές Χορογραφίες κέρδισε τις εντυπώσεις των Κροατών αποσπώντας δικαιωματικά τις καλύτερες κριτικές του κοινού.  Περισσότεροι από 1.000 θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στη γραφική, κεντρική πλατεία Piazza del Popolo ένα πλούσιο διήμερο φεστιβάλ με χορευτικές παραστάσεις από τη μαυροβούνια, βοσνιακή, ιταλική, ελληνική και κροατική λαϊκή παράδοση από ένα σύνολο 10 χορευτικών συγκροτημάτων.

Στη λήξη της διοργάνωσης ο δήμαρχος της πόλης Klaudio Vitasović κάλεσε τον υπεύθυνο του Τμήματος κ.Γιαννόπουλο για την απονομή του 1ου βραβείου  και τους χορευτές για να κλείσουν τη φιέστα στους ρυθμούς του «Δυνατού Χορού» του Γ. Μαρκόπουλου και του «Ζορμπά» του Μ. Θεοδωράκη.

Παρόντες στην τιμητική αυτή διάκριση για το Δήμο της Πάτρας ήταν οι Αντιδήμαρχοι Αχιλλέας Γεωργακόπουλος και Χαράλαμπος Στανίτσας, ενώ την αποστολή συνόδευαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Βαφέας και οι πρόεδροι Χαράλαμπος Καρκούλιας για την Καρναβαλική Οργανισμό και  Νίκος Κωστόπουλος για τον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Στη διάρκεια της παραμονής της ελληνικής αποστολής στην Κροατία, ο Χρήστος Γιαννόπουλος μαζί με τους Σταυρούλα Ζαρνάβαλου, Ιωάννα Ζιάκου και Γιώργο Μαγιάκη συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα «Αυθεντική Λαογραφία και εδαφική μορφολογία» αναλύοντας ιστορικά και κοινωνικά το ρόλο της παραδοσιακής φορεσιάς, ενώ οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής -κ.Γεωργακόπουλος, κ.Καρκούλιας, κ.Κωστόπουλος- συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο της πόλης ανταλλάσσοντας απόψεις και θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντική συνεργασία των δύο δήμων.

Πέραν των φεστιβαλικών υποχρεώσεων, τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ορισμένα από τα ομορφότερα μέρη της Κροατίας, όπως στην πόλη Vodnjan, απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα μια εποχής φερμένης από το παρελθόν ανάμεσα σε γραφικά σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια, τριγύρω από μεσαιωνικές συνοικίες με ζεστούς Βαλκάνιους. Φιλοξενηθήκαμε στην Πούλα, μια υπέροχη παραθαλάσσια περιοχή από την οποία ξεπροβάλλουν καλά διατηρημένα ρωμαϊκά μνημεία δίνοντας μια ιδιαίτερη υφή στην κουλτούρα του κροατικού πολιτισμού. Αξιοθέατα τα οποία μας εξέπληξαν με την αρχιτεκτονική τους δομή και το κάλλος που προσδίδουν στην πόλη. Συναναστραφήκαμε με φιλόξενους ανθρώπους ανταλάσσοντας  απόψεις και ιδέες πάνω σε πολιτικά και πολιτιστικά θέματα, ανθρώπους με σεβασμό στις ξένες παραδόσεις, ανθρώπους που στο άκουσμα του κλαρίνου και του μπουζουκιού ενθουσιάζονταν και ανέμεναν την επόμενη χορευτική μας κίνηση με δυνατά παλαμάκια και ειλικρινή επιβράβευση.

Το πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στη μεγάλη παρέλαση -με στάσεις στα μικρά δρομάκια της πόλης και που κατέληγε στην κεντρική παράσταση στην «Πλατεία του Λαού» (όπως ονομάζεται)- ήταν οι πελοποννησιακοί χοροί: Καλαματιανό, Τσάμικο, Τσακώνικο και Αρβανιτοβλάχικο. Οι χορογραφίες που εκτελέσαμε στην κεντρική γιορτή κερδίζοντας κοινό και χορευτές ήταν οι χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου : «Γκρεμισμένα σπίτια» - χασάπικο σε μουσική Γ.Μαρκόπουλου, «Ζεϊμπέκικο της Ολυμπιάδας» - του Στ.Ξαρχάκου, «Δυνατός Χορός» - του Γ.Μαρκόπουλου, «Ζορμπάς» - του Μ.Θεοδωράκη και «Ο Καραγκιόζης» - χασαποσέρβικο σε μουσική του Δ.Σαββόπουλου.

Η αποστολή συμπεριελάμβανε 34 άτομα, χορευτές και μουσικούς. Η ορχήστρα αποτελούνταν από τους: Ανδρέα Κολοβό (μπουζούκι – τραγούδι), Γιάννη Μπαλαφούτη (κλαρίνο), Ελένη Παπαπροκοπίου (λαούτο – τραγούδι), Γιάννη Λίτο (ακορντεόν) και από τα μέλη του χορευτικού: την Ιωάννα Ζιάκου στο τραγούδι και Γιάννη Τοπάλη – Γιάννη Ντάνο στα παραδοσιακά κρουστά.

 
Αξιολόγηση άρθρου: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Δημοσίευση σελίδας στο facebook

Σύνδεση Χρήστη

Συνδεδεμένα Μέλη

Κανένα

Επόμενες εμφανίσεις

Δε βρέθηκαν προγραμματισμένες εμφανίσεις!

Δείτε το αρχείο παραστάσεων.

Ενημερωτικη λιστα

Αριθμος Επισκεπτων

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα73
mod_vvisit_counterΧτες148
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα520
mod_vvisit_counterΤην περασμένη εβδομάδα1019
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα2554
mod_vvisit_counterΤον περασμένο μήνα4482
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες1836001
Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπηση

Ποιές ενότητες της σελίδας θα θέλατε να αλλάξουν/εμπλουτιστούν;