Saturday, 20 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ενημέρωση Εκδρομή στα Πομακοχώρια - Γνωριμία με την κουλτούρα και τον Λαϊκό Πολιτισμό των Πομάκων
Εκδρομή στα Πομακοχώρια - Γνωριμία με την κουλτούρα και τον Λαϊκό Πολιτισμό των Πομάκων Εκτύπωση
Παρασκευή, 23 Νοέμβριος 2012 16:19

Με πρωτοβουλία των μελών του Χορευτικού Τμήματος του Π.Ο. Δήμου Πάτρας διοργανώνεται εκδρομή – επίσκεψη – γνωριμία στην Ξάνθη και ειδικά στα Πομακοχώρια.

Η αναχώρηση θα γίνει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012 τα ξημερώματα (3.30 π.μ. συγκέντρωση - φόρτωμα αποσκευών - επιβίβαση στα λεωφορεία 4.00 π.μ. αναχώρηση).

Με στόχο να γνωρίσουν τα Πομακοχώρια (όσο αυτό γίνεται μέσα σε δύο 24ωρα) 150 Πατρινοί μέλη και φίλοι του Χορευτικού Τμήματος Δήμου Πάτρας ετοιμάζονται να ζήσουν από κοντά την κουλτούρα των κατοίκων τους, τις συνήθειές τους ν΄ ακούσουν την γλώσσα τους τα τραγούδια, να δουν τους χορούς τους να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί τους.

Θεωρούμε πολύ σπουδαία την επίσκεψή μας στα Πομακοχώρια και την επαφή μας με τους Πομάκους που με απανωτά λάθη της πολιτείας στέλνει το λαό των Πομάκων κατευθείαν στο στόμα του νεοτουρκικού εθνικισμού καθώς βρίσκονται στο στόχαστρο της Τούρκικης προπαγάνδας.

Μην ξεχνάμε ότι μόλις το 1996 καταργήθηκε η περιβόητη «μπάρα» (φυλάκιο για έλεγχο χαρτιών και άδειας από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης) για να πας από την πόλη της Ξάνθης στα Πομακοχώρια, δηλαδή συνοριακός έλεγχος μέσα στην Ελλάδα. Έτσι οι Πομάκοι περιφρονημένοι και αβοήθητοι από το επίσημο ελληνικό κράτος που επιμένει μέχρι και σήμερα στην ορθόδοξη χριστιανική καθαρότητα ως βασικότατο εθνικό μας χαρακτηριστικό, έτειναν δυστυχώς μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες να διαμορφώνουν τουρκική συνείδηση.

Με οδηγό την Εμμινέ Μπουρουτζή πρόεδρο του συλλόγου των Πομάκων θα επισκεφθούμε τα Πομακοχώρια Σμύνθη, Δημάριο, Κοτύλη Έχινο κ.λ.π. Το μεσημέρι του Σαββάτου θα φάμε και θα γλεντήσουμε σε πομάκικο γλέντι στην Σμύνθη με γκάιντα τον Βαγγέλη Δωρόπουλου, τον Γιάννη Καναργιέλη νταούλι – τουμπερλέκι και πομάκια τραγούδια θα ακούσουμε από την Εμμινέ απολαμβάνοντας πομάκικα φαγητά.

Με ξεναγούς φίλους Ξανθιώτες μελετητές του λαϊκού Ξανθιώτικου πολιτισμού από την μια και μέλη από το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης από την άλλη δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε την λίμνη Βιστωνίδα και τον Αγ. Νικόλαο, τα Άβδηρα με τα εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα στο μουσείο του και βέβαια να περιδιαβούμε την παλιά πόλη στη Ξάνθη που θα γλεντήσουμε την Παρασκευή το βράδυ με την ορχήστρα του Τρύφωνα Πασαρέντζη και το Σάββατο με τον Βαγγέλη Δωρόπουλου στην γκάιντα το Γιάννη Καναργιέλη νταούλι – τουμπερλέκι και τραγούδι ο Γιώργος Ζιώγας.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012 στο δρόμο της επιστροφή μας θα επισκεφτούμε τα Μετέωρα, καφεδάκι στα Τρίκαλα και κατά το βράδυ κατά της 10.00 θα φτάσουμε στην Πάτρα.

Για όλες τις λεπτομέρειες και τον καλύτερο συντονισμό της εξόρμησης όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα του χορευτικού στο Λιμάνι την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 στης 19.30.

 
Αξιολόγηση άρθρου: / 6
ΧείριστοΆριστο 
Δημοσίευση σελίδας στο facebook

Σύνδεση Χρήστη

Συνδεδεμένα Μέλη

Κανένα

Επόμενες εμφανίσεις

Δε βρέθηκαν προγραμματισμένες εμφανίσεις!

Δείτε το αρχείο παραστάσεων.

Ενημερωτικη λιστα

Αριθμος Επισκεπτων

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα50
mod_vvisit_counterΧτες145
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα789
mod_vvisit_counterΤην περασμένη εβδομάδα1019
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα2823
mod_vvisit_counterΤον περασμένο μήνα4482
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες1836270
Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπηση

Ποιές ενότητες της σελίδας θα θέλατε να αλλάξουν/εμπλουτιστούν;