Tuesday, 23 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ενημέρωση Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στις 11 και 12 Αυγούστου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας
Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στις 11 και 12 Αυγούστου στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας Εκτύπωση
Κυριακή, 09 Αύγουστος 2015 22:51

512Συνέντευξη Τύπου με θέμα το διήμερο Χορευτικών Εκδηλώσεων στο Αρχαίο Ωδείο 11 και 12 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Χορού, παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο, από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Βασίλη Θωμόπουλο, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ελίκης Αιγίου «Ίωνες» Ασημάκη Σταυρόπουλο και τον καλλιτεχνικό υπεύθυνο του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Χρήστο Γιαννόπουλο.

«Εγκαινιάζουμε μια σημαντική συνεργασία με τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, ένα θεσμό που μετρά πάνω από δέκα χρόνια ζωής. Εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, με το διήμερο παρουσίας χορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο και τη συμμετοχή φυσικά και του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου μας» τόνισε ο κ. Θωμόπουλος.

Ο κ. Σταυρόπουλος από την πλευρά του δήλωσε:

«Στο πλαίσιο του 11ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αίγιο, διοργανώνουμε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, το διήμερο παραδοσιακών χορών στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, θέλοντας να μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο φόρουμ ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, πολιτισμούς ήθη και έθιμα από όλα τα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας ταυτόχρονα μελλοντικές συνεργασίες πολιτιστικού περιεχομένου με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Για περισσότερες πληροφορίες δε, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να μπει στο site του Συλλόγου μας www.iones-eliki.gr».

Ο κ. Γιαννόπουλος έκλεισε την συνέντευξη με το «σύνθημα» όπως ο ίδιος είπε: «Ο χορός είναι ζωή, ο χορός είναι εικόνες, ο χορός είναι δημιουργία».

Το Φεστιβάλ, θα ξεκινήσει και τα δύο βράδια στις 9.15.

Γενική είσοδος 5 ευρώ, οικονομικό εισιτήριο και για τις 2 βραδιές 8 ευρώ.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Παρουσίαση συμμετεχόντων χορευτικών συγκριοτημάτων:

Σερβία: Χορευτικό Συγκρότημα Hajduk Stanko

Ο σύλλογος παραδοσιακών χορών "Hajduk Stanko" δημιουργήθηκε το 1991 και αριθμεί πάνω από 300 μέλη. Διαθέτει πλούσια καλλιτεχνική ποικιλία παραδοσιακών χορών από διάφορες περιοχές της χώρας τους, μαζί με τα πολύχρωμα κουστούμια που τα συνοδεύει ζωντανή ορχήστρα με δικά τους παραδοσιακά όργανα. Έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε πολλές εκδηλώσεις στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, Bουλγαρία , Αγγλία, Πορτογαλία και την Τουρκία.

Ουκρανία: Χορευτικό Συγκρότημα Volya

Εμπνευσμένοι από την έννοια της ελευθερίας, οι ιδρυτές ονόμασαν το συγκρότημα "Volya" – ουκρανική λέξη που σημαίνει ελευθερία. Οι Volya συμπεριλαμβάνουν την ελευθερία για να εκφράσουν την αγάπη για τον πολιτισμό τους και να διατηρήσουν την αληθινή τέχνη του ουκρανικού χορού, ενώ ζουν στον Καναδά. Αυτή η καναδική-ουκρανική ομάδα έχει ως στόχο να διατηρήσει την αυθεντικότητα του ουκρανικού χορού, όπως διασώθηκε από τους προγόνους της. Η ομάδα Volya κατέχει τα υψηλότερα πρότυπα της τεχνικής αριστείας και του επαγγελματισμού. Είναι μια ομάδα που έχει το σωστό αριθμητικό μέγεθος για να ταξιδεύει σε τακτική βάση, ενώ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους χορευτές να μοιραστούν το πάθος τους για τον ουκρανικό χορό με κοινό από όλο τον κόσμο.

Γεωργία: Χορευτικό Συγκρότημα Abjari

Το χορευτικό συγκρότημα ιδρύθηκε το 1996. Το 2007 το συγκρότημα μετονομάστηκε από "Tsiskari" σε "Abjari Georgia". Έχει επιβραβευθεί πολλές φορές σε διάφορα φεστιβάλ. Πολύ σύντομα: νικητής του Καυκάσιου παιδικού φεστιβάλ «Ρωσικός Χειμώνας», επιβραβεύθηκε με το δίπλωμα τιμής του ανοιξιάτικου φεστιβάλ του Κιέβου, είναι ο νικητής του δεύτερου, στο σύνολο των φεστιβάλ Ένωσης των Νέων, μεταλλίου στο φεστιβάλ στην Αλμπερομπέλλα, στην Ιταλία, στη Ρουμανία, στην Τουρκία και στην Ισπανία. Το «Abjari» συνεχίζει τις δραστηριότητές του και συνεισφέρει στην ανάπτυξη της Γεωργιανής παιδικής χορογραφίας. Το συγκρότημα έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ σε πολλές χώρες, όπως στο Μαρόκο, στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Πολωνία, στην Πράγα, στην Πορτογαλία.

Μεξικό: Χορευτικό Συγκρότημα Nahui-Ollin

Η χορευτική ομάδα Nahui-Ollin δημιουργήθηκε το 1994 στην πόλη της Πουέμπλα. Ενοποίησαν μια ομάδα από νέους φοιτητές, που έχουν ως βασικό σκοπό να προσπαθήσουν να προβάλλουν τις αυτόχθονες ρίζες τους μέσω της τέχνης του χορού και μ' αυτόν τον τρόπο να διαδώσουν τη Μεξικάνικη λαογραφία μεταξύ των νέων της χώρας και των ξένων. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ στην Κούβα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Αργεντινή.

Η Μεξικάνικη παράδοση λέει ότι ο κόσμος και οι άνδρες δημιουργήθηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις, αλλά σε ισάριθμες φορές καταστράφηκαν εξαιτίας της μάχης, την οποία υποστήριζαν τέσσερις κύριοι Θεοί: Tezcatlipoca, Quetzalcóatl, Tláloc και Chalchiuhtlicue, οι οποίοι αμφισβητούσαν το δικαίωμα να μεταμορφώνονται στον Ήλιο του Σύμπαντος.

  • 1º Nahui- Ocelot που σημαίνει τέταρτη αιλουροπάρδαλη
  • 2º Nahui-Ehecatl που σημαίνει τέταρτος άνεμος
  • 3º Nahui- quihuitl που σημαίνει τέταρτη βροχή
  • 4º Nahui Atl που σημαίνει τέταρτο νερό.

Οι Μεξικανοί συνήθιζαν να ονομάζουν «ήλιους» καθεμία από αυτές τις εποχές, εξαιτίας του γεγονότος ότι σε κάθε εποχή, ένας θεός έπαιρνε το ρόλο του ήλιου. Όταν νικήθηκε, η νέα θεότητα έπαιρνε τη θέση του ως ο Ήλιος του Σύμπαντος. Τελικά οι τέσσερις θεοί δημιούργησαν τον πέμπτο ήλιο, ήταν αυτό που αντιστοιχεί στο χρόνο που ζούμε εμείς σήμερα και ότι θα έρθει στο τέλος του την ημέρα που παίρνει το όνομα Nahui Ollin, της οποίας η μετάφραση είναι «4ο κίνημα».

Αίγυπτος: Χορευτικό Συγκρότημα Alexandria

Το χορευτικό συγκρότημα Alexandria συστάθηκε το 1979 στην πόλη Αλεξάνδρεια. Κύριος στόχος του είναι η διατήρηση της τοπικής λαϊκής τέχνης. Το συγκρότημα χρησιμοποιεί στους χορούς του όλα τα μέσα που του προσφέρει το θέατρο. Οι χορογραφίες του διακρίνονται για την ποικιλία των θεμάτων τους, τη ζωντάνια και την αναπαράσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς τους. Ακολουθεί πιστά την παράδοση της Αιγύπτου και μέσω παραστάσεων σε άλλες χώρες προσπαθεί να μεταφέρει τον πολιτισμό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Έχει ταξιδέψει σε Πολωνία, Η.Π.Α, Τουρκία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ιταλία.

Συνημμένα:
Download this file (512.pdf)Αναλυτικό πρόγραμμα Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών[11-12 Αυγούστου 2015 (Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας)]904 Kb
 
Αξιολόγηση άρθρου: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Δημοσίευση σελίδας στο facebook

Σύνδεση Χρήστη

Συνδεδεμένα Μέλη

Κανένα

Επόμενες εμφανίσεις

Δε βρέθηκαν προγραμματισμένες εμφανίσεις!

Δείτε το αρχείο παραστάσεων.

Ενημερωτικη λιστα

Αριθμος Επισκεπτων

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα103
mod_vvisit_counterΧτες145
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα248
mod_vvisit_counterΤην περασμένη εβδομάδα1031
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα3313
mod_vvisit_counterΤον περασμένο μήνα4482
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες1836760
Έχουμε 41 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπηση

Ποιές ενότητες της σελίδας θα θέλατε να αλλάξουν/εμπλουτιστούν;