Thursday, 25 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ενημέρωση Πολιτιστικά θέματα Έκθεση Ρωσικής Πρωτοπορίας στη Δημοτική Πινακοθήκη
Έκθεση Ρωσικής Πρωτοπορίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Εκτύπωση
Πολιτιστικά Θέματα
Πέμπτη, 05 Ιανουάριος 2012 18:54

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, υποδέχεται την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012, την έκθεση Το Σύμπαν της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Τέχνη και εξερεύνηση του διαστήματος 1900-1930", με έργα από τη συλλογή Κωστάκη, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης...

 

 

rwsiki_prwtoporia_2012Την έκθεση επιμελήθηκε η Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου, η οποία στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου, που τυπώθηκε με την ευκαιρία της έκθεσης από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, σημειώνει: "Η έκθεση διερευνά τη στενή σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη στη Ρωσία πριν και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917.

Η ιδέα για ένα ταξίδι στο διάστημα είχε συνεπάρει πολλούς καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως τον Ιβάν Κουντριασόφ, τον Βλαντίμιρ Τάτλιν, τον Μιχαήλ Ματιούσιν, τον Σολομόν Νικρίτιν, τον Αλεξάντρ Ρότσενκο και τον Γκούσταβ Κλούτσις. Ο Τάτλιν ασχολήθηκε με την έννοια της πτήσης και ο Ματιούσιν με τον ήχο του διαστήματος. Ο Νικρίτιν αναπαριστούσε τους πλανήτες και ο Κουντριασόφ την σκόνη του διαστήματος.

Ο Ρότσενκο εμπνεύστηκε από την τροχιά των πλανητών και ο Κλούτσις φαντάστηκε και ζωγράφισε την εποίκισή τους. Πρόκειται για μια έκθεση που εξετάζει το διάστημα από διαφορετικές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα: από την πλευρά της επιστήμης, της αισθητικής, της οντολογίας, της μεταφυσικής. Αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι η εμφανής σύγκλιση επιστήμης και τέχνης στην εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας και ταυτόχρονα η έμπρακτη απόδειξη ότι αυτό που φαντάζει ουτοπικό και ποιητικό μπορεί τελικά να υλοποιηθεί και να αλλάξει ριζικά τη ζωή των ανθρώπων". Για το εμβληματικό έργο του Ιβάν Κλιουν που προτάσσεται στο εξώφυλλο του καταλόγου, η επιμελήτρια σημειώνει "Στις αρχές της δεκαετίας του 1920 ο Ιβάν Κλιουν ζωγράφισε μια σειρά έργων που ο ίδιος ονόμασε "κοσμικές εικόνες".

Μία από αυτές τις "εικόνες" αποτελεί και η σύνθεση "Κόκκινο φως, σφαιρική κατασκευή". Στο συγκεκριμένο έργο αντανακλάται επίσης η γοητεία και η έλξη που ασκούσαν σε πολλούς ρώσους καλλιτέχνες της πρωτοπορίας οι θεωρίες για κοσμικά, αστρονομικά φαινόμενα και το ενδιαφέρον τους για τη μελλοντική κατάκτηση του διαστήματος και τη μελέτη της φύσης του σύμπαντος.

Στη σύνθεση το φως μοιάζει να πηγάζει από μια κεντρική τεχνητή πηγή ενέργειας και να απλώνεται κυκλικά και με ένταση στο χώρο. Το κόκκινο είναι το χρώμα της επανάστασης ενώ το φως παραπέμπει στην έξοδο και την απελευθέρωση της ρωσικής κοινωνίας από τον σκοταδισμό του παρελθόντος και στο ξεκίνημα μιας νέας φωτεινής εποχής προόδου".

Η έκθεση διοργανώθηκε αρχικά ως μια συμπαραγωγή του Ιδρύματος Μποτίν στο Σανταντέρ της Ισπανίας και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη, μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποτίν.

Η συγκεκριμένη έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα και είναι μια μικρότερη εκδοχή εκείνης που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο 2010 στο Σανταντέρ και τον Δεκέμβριο 2010 στη Θεσσαλονίκη.

Στην Πάτρα η έκθεση συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στις 8 μ.μ και οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στα έργα από τη Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Τσαντσάνογλου. Η έκθεση θα λειτουργεί έως 5 Μαρτίου 2012.

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-13.00 & 18.00-21.00
Σάββατο: 10.00-13.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά.
Πληροφορίες: τηλ. 2610 276 540, 2610 222 049, 2610 624 088

 
Αξιολόγηση άρθρου: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Δημοσίευση σελίδας στο facebook

Σύνδεση Χρήστη

Συνδεδεμένα Μέλη

Κανένα

Επόμενες εμφανίσεις

Δε βρέθηκαν προγραμματισμένες εμφανίσεις!

Δείτε το αρχείο παραστάσεων.

Ενημερωτικη λιστα

Αριθμος Επισκεπτων

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα100
mod_vvisit_counterΧτες148
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα539
mod_vvisit_counterΤην περασμένη εβδομάδα1031
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα3604
mod_vvisit_counterΤον περασμένο μήνα4482
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες1837051
Έχουμε 27 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπηση

Ποιές ενότητες της σελίδας θα θέλατε να αλλάξουν/εμπλουτιστούν;