Friday, 29 Μαρτίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Ενημέρωση Πολιτιστικά θέματα Αφιέρωμα στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Αφιέρωμα στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Εκτύπωση
Πολιτιστικά Θέματα
Σάββατο, 28 Σεπτέμβριος 2013 01:21

Aφιέρωμα για το θεσμό του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (από το e-Pontos.gr)

9o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Λίγες μέρες πριν το 9ο κατά σειρά Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη και θα είναι αφιερωμένο στο μεγάλο λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη, το e-Pontos κάνοντας μία αναδρομή από το 2005 μέχρι σήμερα θυμάται και τα 8 φεστιβάλ που προηγήθηκαν και σας τα παρουσιάζει.

1o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών1o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2005 και ήταν αφιερωμένο στο θρύλο του ποντιακού τραγουδιού αείμνηστο τραγουδιστή Χρύσανθο.

Χίλιοι πεντακόσιοι νέες και νέοι απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας βρέθηκαν στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης και παρουσίασαν ποντιακούς χορούς μπροστά σε ένα κοινό 5.000 θεατών, εκπροσώπων της πολιτικής, θρησκευτικής ηγεσίας, βουλευτών, νομαρχών και δημάρχων. Κι όπως είπαν οι παρουσιαστές των χορευτικών συγκροτημάτων, οι πρόγονοί μας δημιούργησαν κυκλικούς χορούς, δείγμα ενότητας και ισότητας, αφού ο τελευταίος χορευτής, χορεύει δίπλα με τον πρώτο. Διωγμένοι από τις εστίες τους, διαφύλαξαν μέσα από τη λαϊκή ποντιακή παράδοση την ψυχή τους. Μια ψυχή που έχει τη δύναμη να τραγουδά τους καημούς της και να στήνει χορό ανάμεσα στις μυλόπετρες, δοξάζοντας την αγάπη, την ομορφιά, τη νεότητα, τη ζωή.

2o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών2o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Στις 11 Νοεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο και ώρα 7 μ.μ. διοργανώθηκε στην Δράμα στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Κραχτίδης» το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε, όπως και στο προηγούμενο, με την ταυτόχρονη εμφάνιση των 1500 χορευτών, δημιουργώντας μια φαντασμαγορική εικόνα που έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των θεατών.

3o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών3o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης Λάρισας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου 2007, το 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 χορευτές των 340 ποντιακών σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος απ' όλη τη χώρα. Με τους ήχους της λύρας, του νταουλιού, του γαβάλ, νέες και νέοι, ηλικίας από 4 έως 22 ετών, ταξίδεψαν απ' όλες τις γωνιές της χώρας μας, δείχνοντας πως η παραδοσιακή μουσική δε χάνεται με την πάροδο των χρόνων, αλλά αναβαπτίζεται από γενιά σε γενιά και ολοένα και περισσότερο δυναμώνει.

Το φεστιβάλ φέτος ήταν αφιερωμένο στους νεκρούς των πυρόπληκτων περιοχών των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών και στον εθνομάρτυρα Πόντιο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εποχή» Τραπεζούντας Νίκο Καπετανίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε στα δικαστήρια ανεξαρτησίας στην Αμάσεια, στις αρχές του περασμένου αιώνα, για τη μαχητική του δημοσιογραφία, μια μέρα σαν προχτές, φωνάζοντας «ζήτω ο Πόντος, ζήτω η Ελλάδα».

Στο 3ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών τιμήθηκαν για τη δράση τους, οι αθλητές ποντιακής καταγωγής, ο ποδηλάτης Ιωάννης Ταμουρίδης και ο παραολυμπιονίκης Σίμος Παλτσανιτίδης. Τιμήθηκαν επίσης ο αρχηγός του ΑΤΑ, αντιπτέραρχος Θεολόγος Συμεωνίδης, αλλά και ο ανιψιός του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη, Νίκος, ο οποίος παρέλαβε τιμητική πλακέτα.

4o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών4o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008 στο Κλειστό Φαλήρου, το 4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Οι 1600 χορευτές και χορεύτριες των πέντε συνδέσμων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασαν παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς από όλες τις περιοχές του Πόντου, καταχειροκροτούμενοι από τους 5.000 θεατές που παρακολούθησαν το φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ήταν αφιερωμένο στην προστασία του Περιβάλλοντος,

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τιμήθηκαν φορείς και πρόσωπα για την ανιδιοτελή προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, όπως η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς για την προσφορά της στην προστασία του Περιβάλλοντος, ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την προσφορά του στην προάσπιση και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών, η μεγάλη ευεργέτιδα κ. Ελισσάβετ Παπαγιαννοπούλου – Κυριακίδου για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο και ο επιλοχίας καταδρομών Κυριάκος Τσολερίδης για την πράξη αυτοθυσίας απέναντι σε συνάνθρωπό του.

Επίσης τιμήθηκαν οι πρόεδροι των πέντε συνδέσμων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για την προσφορά τους στη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ποντιακού ελληνισμού.

Η αυλαία του φεστιβάλ έκλεισε με την παρουσίαση του πυρρίχειου χορού «Σέρρα» από 60 χορευτές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων, οι οποίοι καθήλωσαν τους θεατές και σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης σε όλους.

Μετά τη λήξη του φεστιβάλ ακολούθησε συναυλία παραδοσιακής ποντιακής μουσικής και ποντιακό γλέντι, όπου συμμετείχαν όλοι οι προσκεκλημένοι.

5o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών5o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Παρουσία 6.000 θεατών που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης διεξήχθη το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

1800 νέοι και νέες, μέλη των χορευτικών τμημάτων των 370 σωματείων απ' όλο τον ελληνικό χώρο εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου με το χορό "Oμάλ Κερασούντας" σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες θεατές. Λίγο νωρίτερα παρουσιάστηκε ειδικό οπτικό αφιέρωμα στον αξέχαστο Γώγο Πετρίδη, τον «Πατριάρχη» της Ποντιακής Λύρας στον οποίο, αφιερώθηκε το Φεστιβάλ.

Αμέσως μετά ακολούθησε η είσοδος 100 χορευτών και ηθοποιών του λαϊκού, αρχαϊκού δρωμένου των Μωμόγερων, μελών 5 ποντιακών σωματείων του Νομού Κοζάνης, δίνοντας μια ξεχωριστή όσο και εντυπωσιακή νότα στην κορυφαία εκδήλωση.

6o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών6o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Με την συμμετοχή 1700 χορευτών, μελών των 386 σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, διοργανώθηκε το 6ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010 το απόγευμα στο κλειστό στάδιο στη Λευκόβρυση Κοζάνης. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν το Φεστιβάλ και το κλειστό στάδιο αποδείχτηκε πολύ μικρό για να ανταποκριθεί στην πρωτοφανή προσέλευση του κόσμου, στη μεγάλη αυτή γιορτή του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο πολιτιστικός αυτός θεσμός που ενώνει την Ποντιακή Νεολαία απ' άκρου σ' άκρο της Ελληνικής επικράτειας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού. Οι 1700 χορευτές νέοι και νέες των ποντιακών σωματείων παρουσίασαν χορούς από τις περιοχές, Τραπεζούντας-Ματσούκας, Αργυρούπολης, Καρς Καυκάσου, Μεταλλείων Λευκού Όρους, Πάφρας.

Φέτος το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του φοιτητή-αθλητή Συμεών Ανανιάδη, ο οποίος απαγχονίστηκε το 1921 από άδικη απόφαση του παράνομου κεμαλικού δικαστηρίου στην Αμάσεια του Πόντου μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άπορους προκρίτους του Ποντιακού Ελληνισμού με την κατηγορία, ότι η αθλητική του περιβολή στο κολλέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ της Μερτζιφούντας όπου φοιτούσε, θύμιζε την Ελληνική σημαία».

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες απόγονοί του που ζουν στην Καβάλα και τιμήθηκαν από την Παμποντιακή Ομοσπονδία. Εξάλλου ένα φεστιβάλ νέων δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει μια τέτοια προσωπικότητα που αποτελεί ένα σύμβολο για την νεολαία και για την σημερινή Ελλάδα».

7o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών7o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

1.500 χορευτές μέλη των 400 σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, συγκλόνισαν με την παρουσία τους, τους 4.000 θεατές που κατέκλυσαν κάθε γωνιά του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου της Κομοτηνής, κατά την διάρκεια του 7ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με τα σωματεία της και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έφερε εις πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα στηριζόμενη στον εθελοντισμό, την αυτοχρηματοδότηση και την αλληλεγγύη.

Το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην μνήμη το αοιδίμου πρώην Μητροπολίτη Τραπεζούντος και Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, ο οποίος γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Επίσης τιμήθηκε και συγκίνησε τους θεατές ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης από τον Πετεινό Ξάνθης, ο οποίος λόγω μιας σοβαρότατης αναπηρίας στα άνω άκρα ζωγραφίζει με το στόμα.

 8o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών8o Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

 Το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012, στο κλειστό γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α., η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά, ο οποίος είχε αναλάβει και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.

Συμμετείχαν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας, περισσότεροι από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες από 450 ποντιακούς συλλόγους απ' όλη την Ελλάδα.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» παραπέμπει στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ανταλλαγή των Πληθυσμών καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.

Η προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Πόντου στηρίζεται στον δυναμισμό της Ποντιακής νεολαίας και στόχο έχει να περάσει μηνύματα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας - να αποτελέσει αντίδοτο στην «εθνική μας κατάθλιψη».

Ο «Φάρος Ποντίων Πατρών» όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, συμμετέχει στο φεστιβάλ και οργανώνει, για τα μέλη και τους φίλους του, διήμερη εκδρομή στις 5 και 6 Οκτωβρίου, με διανυκτέρευση στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη μέρα επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και την πόλη της Βέροιας.

(Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη).

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων (ΑΜΕΣΑ) στα τηλέφωνα, 6974371049 και 6977367487.

 
Αξιολόγηση άρθρου: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Δημοσίευση σελίδας στο facebook

Σύνδεση Χρήστη

Συνδεδεμένα Μέλη

Κανένα

Επόμενες εμφανίσεις

Δε βρέθηκαν προγραμματισμένες εμφανίσεις!

Δείτε το αρχείο παραστάσεων.

Ενημερωτικη λιστα

Αριθμος Επισκεπτων

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα55
mod_vvisit_counterΧτες144
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα631
mod_vvisit_counterΤην περασμένη εβδομάδα1008
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα4100
mod_vvisit_counterΤον περασμένο μήνα4312
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες1833065
Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπηση

Ποιές ενότητες της σελίδας θα θέλατε να αλλάξουν/εμπλουτιστούν;